“Tuntuu kuin minun olisi pakko ostaa hänelle lahjoja koko ajan”
Moikka moi,
Kiitos että autatte meitä joilla on ongelmia suhteissa ja rakkaudessa!
Olen tapaillut yhtä henkilöä aika kauan ja kaikki menee hyvin, mutta yksi asia haittaa minua: meillä on eri käsitykset rahasta ja taloudesta. Minulla on aika hyvä palkka ja yritän säästä niin paljon kuin pystyn niin että voin tulevaisuudessa ostaa hyvän kämpän ilman isoja lainoja – parhaassa tapauksessa hänen kanssaan jonka kanssa seurustelen nyt. Hänen palkkansa on selvästi pienempi kuin minun ja hänen mukaan hänelle ei jää paljon käteen kuun lopussa, eikä hän ole niin hyvä säästämisessä. Olen yrittänyt selittää hänelle että neljän euron kahvista tai aamiaisesta kaupungilla joka päivä tulee nopeasti iso summa, mutta hänestä olen pihi kun sanon niin.
Teen töitä 50 tuntia viikossa ja hän tekee noin 80% työviikkoja. Ongelmani on että hän, vaikka hän ei ole niin hyvätuloinen, ostaa merkkituotteita ja muita kalliita tuotteita. Hän sanoo myös usein minulle miten iloiseksi hän tulisi jos hän saisi sen ja sen asian. Hän sanoo niin niin usein että monta kertaa ostan hänelle niitä asioita niin että hän lopettaisi niistä puhumisen.
Ostan tietenkin mielelläni hänelle lahjoja, mutta kun sanon hänelle etten halua ostaa kaikkia tavaroita joita hän haluaa, hän vastaa usein että hän vain vitsailee kun hän pyytää niitä. Minusta taas tuntuu enemmän ja enemmän siltä, että minun on pakko ostaa nämä tavarat hänelle. Maksan myös useimmiten kun syömme ulkona jms. Minusta raha ja tavarat eivät todellakaan ole tärkein osa suhdetta, autan tietenkin häntä kun hän tarvitsee rahaa, mutta minusta tuntuu että minä maksan liian usein ja liian monta asiaa niin että hän olisi onnellinen ja tyytyväinen.
Joka kerta kun kyseenalaistan hänen toiveensa uusista lahjoista ja sen että hän tulisi onnellisemmaksi niistä, hän sanoo että hän vitsailee, mutta minun on vaikea nähdä ironiaa.
Mitä voin tehdä?
Kiitos etukäteen!
HÅKAN VASTAA:
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi. Eri arvot voivat usein olla ongelma suhteissa. Käsityksemme eri asioista voivat erota paljon, teidän tapauksessa taloudelliset käsitykset. Kirjeestäsi saan sen käsityksen että teillä on eri käsitykset rahasta ja tienaatte eri paljon. Sinulle esim. säästäminen on tärkeää. Kirjoitat että raha ja tavarat eivät ole tärkein osa suhdetta, silti ne ovat ongelma suhteessanne. Kirjoitat että merkkituotteet ovat tärkeitä kumppanillesi vaikkei hänellä ole varaa niihin. Hän sanoo että hän tulee onnelliseksi jos hän saisi kaiken toivomansa. Olet myös yrittänyt selittää hänelle ettei hänellä ole varaa syödä ulkona joka päivä, mutta hän ei kuuntele. Hän sanoo että hän vitsailee.
Kuten kaikkien kysymysten kanssa suhteissa, kommunikointi on tärkeää. Oletko kysynyt häneltä miten hän suhtautuu rahaan ja hänen taloudelliseen tilanteensa? Mitä hän ajattelee tulevaisuudesta ja siitä miten raha suhtautuu siihen? Haluaa ko hän tulevaisuudessa ostaa asunnont, matkoja, viihteitä, jne.? Varmaa on se, että teillä on eri käsitykset rahasta. Joidenkin mielestä on tärkeää säästää, kun taas toisille säästäminen ei ole niin tärkeää. Taloudessa ja rahassa on kyse tuloista ja menoista. Henkilöllä jolla on pienempi palkka ei automaattisesti näe taloudellisen tilanteensa huonona. Laatuhan (merkkituotteet tässä tapauksessa) voi myös tarkoittaa pidempää kestävyyttä.
Toinen kysymys jonka voit esittää hänelle on, miten hän näkee sinut kun kyse on rahasta. Hän ehkä näkee sinut samalla tavalla kuin sinä itse, siis säästeliäänä ja määrätietoisena. Hän voi myös nähdä sinut pihinä, kuten kirjoitit että hän vitsailee välillä. Hänestä ehkä tuntuu että sinä hyökkäät kun sanot että hänen pitäisi säästää enemmän.
Kun ostat hänelle kaiken mitä hän haluaa autat häntä ylläpitämään hänen toiveensa liian kalliista tavaroista. Muutut osaksi sitä joka mielestäsi on hänen ongelmansa. Hän sanoo haluavansa sitä sun tätä ja ostat sen hänelle. Teet vastoin periaitteitasi kun et säästä.
Miksi ostat hänelle merkkituotteita jms.? Pelkäätkö että hän jättää sinut jos et osta? Voitte esimerkiksi yrittää tehdä rahasta ja taloudesta yhteisen projektin. Voitte esimerkiksi säästää yhdessä osan palkoistanne ja suunnitella yhdessä mitä teette sen summan kanssa. Älä vaadi että hän muuttuu, vaan yrittäkää saada samat toivomukset ja unelmat yhteisestä tulevaisuudesta.
Onnea,
Håkan
There are no comments
Add yours