busy-846×414

Miten stressi voi vaikeuttaa rakkauden löytymistä?

Tunnetko ahdistusta sinkkuudesta ja painetta löytää kumppanin? Tuntuuko ajatus uuden suhteen aloittamisesta stressaavalta? Mitä jos kokemasi henkinen paine ja stressi on osasyy siihen, ettei sitä oikeaa tunnu löytyvän?

 

Kun koemme olevamme jonkin haasteen edessä, keho vapauttaa käyttöömme lisää energiaa käynnistämällä stressireaktion. Tässä tilassa elimistömme erittää stressihormoneiksi kutsuttuja kemiallisia yhdisteitä kuten kortisolia. Pieninä annoksina nämä hormonit piristävät ja auttavat keskittymään, mutta jos stressireaktio jatkuu pitkään, koholla olevat stressihormonitasot alkavat kuormittaa ja kuluttaa kehoamme ihan kirjaimellisesti. Pian ahdistus ja stressi alkaa vaikuttaa myös siihen miltä näytämme.

 

Olet ehkä itsekin huomannut kuinka pitkittynyt stressi näkyy tuttavasi naamasta – tai jopa omassa peilissäsi. Ennen kuulas iho muuttuu elottoman näköiseksi. Kortisolin vaikutus pyöristää kasvoja, syventää ryppyjä ja kasvattaa silmäpusseja. Joillakin stressihormonit saavat naaman kukkimaan kuin teini-iässä.

Vaikka kauneus on katsojan silmässä, suomalaiset ja skotlantilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että niin miehet kuin naiset pitävät viehättävämpänä kasvoja, jotka kertovat alhaisesta kortisolitasosta.

 

Stressi voi tutkitusti myös vähentää seksuaalista halukkuutta jolloin et ehkä kykene tuntemaan vetoa kuumintakaan kumppaniehdokasta kohtaan. Toisaalta stressaantuneina kykymme tunnistaa toisen tunteita hänen ilmeistään ja äänestään heikkenee. Niinpä on mahdollista, ettet edes huomaa, jos joku osoittaa kiinnostusta sinua kohtaan.

 

Jos juuri nyt olet stressin syövereissä, tieto siitä miten stressi voi pilata deittailun voi lisätä stressiä. Onneksi on olemassa monia tapoja vähentää stressin haittoja ja laskea stressitasoja.

 

Stressihormonien haittavaikutukset ovat pienemmät, jos koemme haasteen positiiviseksi ja innostavaksi, koska silloin kehomme erittää enemmän stressiltä suojaavaa DHEA-hormonia. Voit esimerkiksi kokeilla nähdä kumppanin etsinnän hauskana seikkailuretkenä. 

 

Toisten auttaminen ja kasvokkain keskustelu kääntävät stressin positiiviseksi lisäämällä oksitosiinin määrää kehossa. Kutsu kaveri kahville tai aloita yhteisöllinen harrastus. Ala etsiä aktiivisesti arkisia tapoja auttaa muita: avaa ovi perässäsi kävelevälle henkilölle tai tarjoa apua lastenvaunujen kanssa bussiin yrittävälle vanhemmalle. Liity sosiaalisen median ryhmiin, jotka tarjoavat apua hätää kärsiville. Ilmoittaudu vanhainkotiin vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi.

 

Riittävä uni, säännöllinen syöminen, liikunta ja luonnossa oleilu ovat itsestäänselviä, mutta sitäkin toimivampia tapoja laskea stressitasoja. Kylmä suihku, hauskan komedian katsominen tai lempibiisin tahdissa tanssiminen ovat nopeita ja yksinkertaisia tapoja rauhoittaa kehoa ja mieltä. Hengitysharjoitukset, meditaatio ja tietoinen läsnäolo tarjoavat tilaisuuden ottaa etäisyyttä mieltä painaviin asioihin. 

Myös kosketus auttaa lievittämään stressiä. Halaa lasta, kaveria, äitiä tai lemmikkieläintä. Tarjoa työkavereille ja naapureille onnitteluhalauksia pienimmästäkin syystä. Aloita kontaktilaji tai varaa aika hierontaan.

 

Kaikkein tärkeintä on huomata, että omaan hyvinvointiin panostaminen kannattaa. Se parantaa elämänlaatua ja lisää mahdollisuuksia löytää rinnalle rakas. Kohtelemalla rakastavasti itseäsi ja kehoasi näytät myös muille, että olet heidän rakkautensa arvoinen.

 

dating


There are no comments

Add yours