poly-

Yksiavioisuus, moniavioisuus vai jotakin siltä väliltä?

Mies ja nainen rakastuvat, menevät naimisiin ja sen jälkeen elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka. Olemme kaikki kasvaneet koko elämämme ajan tämän tarinan eri muotojen kanssa, jotka ovat tulleet ilmi elokuvissa ja kirjoissa. Meille on syötetty “totuutta” siitä, että onni löytyy kun tapaamme SEN OIKEAN ja elämme kaikki loput elämämme päivät yhdessä.

Monogamiasta, eli yksiavioisuudesta (suhde vain kahden ihmisen välillä) on tullut suurimman osan ihmisistä tapa elää ilman että edes pohdimme muita ratkaisuja. Olen itse aina ajatellut että uskottomuus on yksi suurimmista synneistä parisuhteessa ja unelmani on ollut tavata yksi ihminen jota rakastaa ja jonka kanssa jakaa loppuelämäni. Monet kokevat avioerot ja rikkoutuneet suhteet epäonnistumisena. Selkeästi suurin osa ihmisistä tavoittelee pääsyä parisuhteeseen. Saatamme toki tietää jonkun joka elää “avoimessa suhteessa” ja vaikka olisimme uteliaita sen suhteen että miten se toimii, ajattelemme silti ettei se olisi ikinä meitä varten. Suurin osa sanoo että he olisivat liian mustasukkaisia. Miten sitten kykenemme hillitsemään mustasukkaisuuden kun paras ystävämme viettää aikaa jonkun muun kanssa? Ja ilman epäröinnin häivääkään sanomme rakastavamme kaikkia lapsiamme yhtä paljon, tai molempia vanhempiamme? Miksi vain romanttisissa suhteissa meidän tarvitsee valita vain yksi ihminen?

Minusta on aika että alamme avartamaan näkemyksiämme ja punnitsemaan muita vaihtoehtoja ja tapoja elää. Sen väittäminen että ihastusta ja tunteita ei voi syntyä useaan ihmiseen kerrallaan on sama kuin petaisi sijaa haavoittumiselle ja turhautumiselle. Olemme ehkä “viisaita eläimiä” kera tietoisuuden ja näkemysten siitä mitä rakkaus on, mutta pohjimmiltaan olemme – eläimiä. Meillä on seksuaalisia viettejä ja sisäsyntyisiä käyttäytymismalleja sitten luolamiesten aikojen. Seksin harrastaminen vain yhden ihmisen kanssa ei ollut hyödyllistä lauman selviytymisen kannalta. Ja vaikka emme tänä päivänä haluaisi tulla hedelmöitetyiksi/siittää kaikkia naaraita/uroksia jotka tiellemme osuvat, olen vakuuttunut siitä että osa tästä vaistosta edelleen elää sisällämme. (Kysy keneltä tahansa naiselta ovulaatioaikaan!).

Time-uutislehdessä ilmestyneen artikkelin mukaan vain viisi prosenttia maapallon 4000 eläinlajista on yksiavioisia. Miksi nisäkäseläin ihminen olisi erilainen tällä rintamalla?

Näkemys siitä, miltä perhe kivikaudella on näyttänyt. Vaikka elimmekin perhemuodostelmissa laumassa, olimme tuskin yksiavioisia.

dating


There are no comments

Add yours