beautiful-capture-dark-vintage-hipster-Favim.com-1324760

“Kerran pettäjä, aina pettäjä”

Hei!

Olen 36-vuotias nainen ja tapailen miestä joka petti hänen entistä tyttöystäväänsä. Tiedän että se tapahtui useammin kuin kerran ja pahinta on, että tuntuu kuin hän ei ota tätä vakavasti. Pidän hänestä, mutten voi olla ajattelematta että hän on pettänyt ja se saa minut epävarmaksi. Olen kuullut ilmaisun “kerran pettäjä, aina pettäjä”, enkä saa sitä pois päästäni. Yritän kuitenkin olla tuomitsematta häntä sen takia ja ajattelen että olisin yhtä hyvin voinut olla tietämättä siitä. Hänellä ja minulla on ehkä eri näkemykset suhteista. Pitäisikö minun jättää hänet?

 

Håkan vastaa:

Hei,

Kokemukseni pettämisestä ja se mitä olen kuullut siitä terapiahuoneessani on, että prosessi pettämisen jälkeen on vaikeaa ja kivuliasta käydä läpi. Vaikeinta ei aina ole että kumppani on harrastanut seksiä toisen kanssa, vaan valheet, “voinko koskaan enää luottaa sinuun?”. Joskus pettäminen tapahtuu kerran ja joskus se jatkuu kauan. Joka tapauksesssa suhde ja luottamus kärsii siitä. Kaikki se mitä suhteenne on, kaatuu ja muttuu mitättömäksi. Joidenkin mielestä pettämiseksi tuleminen tuntuu kuin maa alta häviäisi. Monet ovat turhautuneita, vihaisia ja surullisia. Kysyy itseltään miksi se tapahtui ja voi jopa kyseeailaistaa itseään: enkö kelpaa? Enkö ole tarpeeksi hyvä sängyssä? Enkö ole tarpeeksi seksikäs? Enkö ole rakkauden arvoinen? jne. Itseluottamus ja itsetunto kärsivät ja elämä muuttuu. Pettäminen johtuu usein yksinäisyydestä. Olemme ehkä liian keskittyneitä uraamme, harrastuksiimme tai muuhun jonka takia intiimi rakkaussuhteemme muuttuu kahdeksi rinnakkaiseksi elämäksi. Väli välilläme muuttuu etäisemmäksi. Etäisyys joka voi muuttua tukahduttavaksi. Lopulta tuntuu elottomalta ja yritämme paeta tätä esimerkiksi viettämällä enemmän aikaa kavereiden kanssa, salilla, töissä. jne. Toisia pakoteitä ovat (avio)ero ja pettäminen – yrittää etsiä jotain joka puuttuu suhteesta toisesta ihmisestä. Jos näkee pettämisen tästä näkökulmasta, on kaksi uhria: hän jota on petetty ja hän joka petti. On usein vaikeaa myös hänelle joka petti nähdä miten hänen rakkaansa kärsii. Mutta pettäjä voi myös pelkää puhua siitä mikä on tärkeää suhteessa.

Yleistää jos sanoo “kerran pettäjä, aina pettäjä”. Täytyy ymmärtää miksi se on tapahtunut. Mikä on suhteen lämpötila ja mitä kokemuksia meillä on – nämä kysymykset voivat auttaa kun haluaa tietää miksi kumppani on pettänyt. Jos ymmärtää paremmin itseään ja suhdettaan, voi helpommin ymmärtää ja muuttua.

On helppoa vain kuvitella mitä muut ajattelevat ja tuntevat, mutta emme ole aina oikeassa. Tuomitsemme usein liian nopeasti ilman että tiedämme koko totuutta. Kun mielikuvituksemme laukkaa ja luulemme että joku on pettänyt, hän ehkä on avoimessa suhteessa. Kirjoitat että pahinta on, että tuntuu kuin seurustelukumppanisi ei ota pettämistä vakavasti – miten voit tietää sen? Tulkitsen viestistäsi että hän ei tiedä että sinä tiedät että hän on pettänyt aikaisemmassa suhteessa. Miten hän siinä tapauksessa voi näyttää että hänen mielestä pettäminen on vakava asia, ihmettelen myös miksi se on tärkeää sinulle? Olet kai epävarma: “tapahtuuko se myös meidän suhteessamme?” Ymmärrän sen ja siksi suhteessa on todella tärkeää kommunikoida. Miten näemme pettämisen, mitä se tarkoittaa sinulle ja mitä se tarkoittaa minulle. Joillekin tunteellinen pettäminen on vaikeampaa kuin fyysinen seksi ja toisille päinvastoin. On myös tärkeää tutkia seksuaalisuuttaan, esimerkiksi kysymyksillä missä, milloin, miten ja kenen kanssa. Näin voimme luoda seksuaalisen suhteen jonka haluamme ja vähentää pettämisen riskiä.

Y.t.,
Håkan

dating


There are no comments

Add yours