Ensimmäinen riitanne
“Olimme seurustelleet melkein puoli vuotta ja olimme edelleen vastarakastuneita. En ollut koskaan tavannut ketään niin kilttiä ja rauhallista ja tulimme todella hyvin toimeen. Hänen rauhallinen persoonallisuus ja minun levoton täydensivät toisiaan hyvin. Yhtenä iltana olimme menossa yökerhoon hänen kavereidensa kanssa. Jo alkuillasta jokin tuntui väärältä. Hänen kaverinsa eivät yrittäneet mitenkään tutustua minuun ja minä istuin hiljaa ja yritin hymyillä. Parin drinkin jälkeen kaikki halusivat tanssia ja poikaystäväni katosi tanssilattian huumaan. Kukaan ei välittänyt siitä että minä jäin yksin istumaan pöytämme ääreen. Tunsin kuinka kyyneleet alkoivat polttaa. Tunsin oloni nöyryytetyksi, yksinäiseksi ja todella, todella vihaiseksi. Nousin ylös tuolistani ja menin pois klubista. Kun yritin löytää taksia kuulin yhtäkkiä kuinka poikaystäväni huusi perääni. Hän oli juossut perääni ja kun hän saapui hengästyneenä luokseni, meillä oli ensimmäinen riitamme. Kun heräsin seuraavana aamuna ajattelin että kaikki ehkä vain oli ollut painajainen. Olin varma että suhteemme ei enää olisi kuin ennen.”
Suhteen alussa näytämme vain parhaat puolemme kumppanillemme. Voimme olla ylikilttejä ja -mukavia. “– Et ehdi treffeille tänään? Ei hätää – voimme nähdä joku toinen päivä!” “- Ai koirasi kakkasi persialaiselle matollesi? Ymmärrän, voimme siirtää treffit toiselle päivälle!”. Mutta ennemmin tai myöhemmin jompi kumpi ei enää jaksa. Joskus on aika että teillä on Ensimmäinen Riitanne. Mitä voit tehdä silloin niin ettei riidasta tule niin paha?
Edellisistä suhteistani olen oppinut että konfliktejä ei voi välttää ja että on tärkeää käsitettä niitä “oikein”. Ensinnäkin on tunnettava itsensä ja tunteensa kunnolla. Mistä minä ärsyynnyn? Miksi ärsyynnyn näistä asioista? Minkälainen minä olen kun olen väsynyt ja stressaantunut? Mitä teen ja sanon kun riitelen? Olenko puolusteleva marttyyri vai teenkö kaiken välttääkseni riidan? Miten lapsuuteni näkyy aikuiselämässäni ja tavassani käsitellä konfliktejä? Näihin kysymyksiin vastaaminen ei kuitenkaan riitä. Sinun on myös selitettävä kumppanillesi minkälainen olet niin että hän ymmärtää tarpeesi. Ajatustenluku ei valitettavasti yleensä toimi. Jos olet huonolla tuulella ja haluat olla yksin, sinun on sanottava se kumppanillesi oikealla tavalla ilman että hän loukkaantuu. Valehteleminen riitojen välttämiseksi ei ole hyvä idea! Jos sitäpaitsi ärsyynnyt helposti, sinun on ponnisteltava vielä enemmän. Sinä olet vastuussa tunteistasi ja teoistasi ja sinun on ymmärrettävä miten sanasi ja tekosi vaikuttavat toisia. Tässä neuvo mitä voit tehdä kun olet ärsyyntynyt ja haluat vain huutaa:
Käyttäkää koodisanaa, esim. “banaani”, josta sinä ja kumppanisi olette sopineet. Kun kumppanisi aavistaa että olet ärsyyntynyt, hän sanoo koodisanan ja sanoo näin sinulle että sinun on otettava syvä hengitys ja ehkä olla yksin hetken. Voit myös itse käyttää koodia ja näin sanoa kumppanillesi että tarvitset tilaa. Tämä voi kuulostaa lapselliselta, mutta tunnen monta paria jotka käyttävät tätä tekniikkaa ja se toimii hyvin heidän suhteissaan.
Ei ole helppoa “riidellä oikein”, mutta uskon että se on avain pitkään ja onnelliseen suhteeseen. Ihan sama jos menet treffeille “täydellisten” henkilöiden kanssa – jos suhde ei kestä edes yhtä riitaa. Riidat eivät aina ole huono asia, pikemmin ne ovat merkki siitä että olette rentoutuneita ja turvassa toistenne kanssa ja uskallatte sanoa mitä ajattelette ja tunnette. Mutta miten tunnistaa terveellisen ja normaalin riidan huonosta? Mitä mieltä te olette?
There are no comments
Add yours