large-11

“Hän sanoi ettei se ollut pettämistä”

Hei,

Huomasin että poikaystäväni on tekstaillut toisen naisen kanssa. Ja aika kauan. He ovat lähettäneet sydämiä ja pusu-emojeita toisilleen ja he keskustelevat asioista joista edes minä en ole kuullut poikaystävästäni. Kysyin häneltä suoraan mistä on kyse, mutta hän sanoi ettei se ole pettämistä koska he eivät ole harrastaneet seksiä. Minusta se oli pettämistä ja jätin siksi hänet. Nyt minua pelottaa että näin tapahtuu taas kun aloitan uuden suhteen. Mitä voin tehdä niin ettei niin käy?

Kyselee anonyymi

 

HÅKAN VASTAA:

Hei,

Suhteessa elämisessä on riskinsä, nimittäin se, että menettää rakkaansa. Näin voi käydä jos jompikumpi pettää. Joidenkin mielestä fyysinen pettäminen, eli seksi toisen kanssa, on raskain tapa pettää. Toisten mielestä se, että kumppani puhuu henkilökohtaisista asioista ja tunteista toisen kanssa (eli pettää tunnepohjaisesti), on raskain tapa. Pettämisellä näyttää usein että tarvitsee jotain jota ei saa suhteestaan. Jos emme voi puhua kumppanimme kanssa näistä tarpeista, on riski että pakenee suhteesta ja hakee energiaa muualta. Voimme esimerkiksi tehdä enemmän töitä, sillä silloin saamme vahvistusta, tai urheilemme enemmän niin että itseluottamuksemme kohenee, tai syömme karkkia, juomme alkoholia, harrastamme seksiä, jne. vaikkemme oikeastaan haluaisi.

Lisäksi yksi pakenemistapa on hakeutua toisen henkilön luo fyysisellä ja/tai tunnepohjaisella tavalla. “Hyvitän jonkun toisen kanssa sen mitä en saa suhteestani”.  Tästä syntyy kolmiodraama jossa kaikki ovat häviäjiä. Silloin pitäisi puhua siitä, mikä ei toimi suhteessa ja yrittää korjata näitä ongelmia ja jatkaa eteenpäin.

Pettäminen voi myös olla liittyä väärinkäsitykseen kun parilla on eri mielipiteet siitä, mitä pettäminen on. Näin on tapahtunut sinulle. Yhden mielestä seksi on yhtä kuin pettäminen ja toisen mielestä tunnepitoinen pettäminen on on yhtä vakavaa, jos ei vakavampaa. Jos emme tiedä miten toinen määrittelee pettämisen, voimme luulla että meidän oma määritys on ainoa oikea. Siksi voi olla hyvä puhua tästä kumppaninsa kanssa ja kysyä esimerkiksi: mitä pettäminen on sinulle ja mitä se on minulle? Miten suhtaudumme pettämiseen suhteessamme? On tärkeää että eroavaisuudet tulevat esiin, ettei joudu yllättäviin tilanteisiin. Emme voi arvioida jos toisen määritelmä pettämisestä on oikein tai väärin. Meidän on muistettava kunnioittaa toisiamme. Monen mielestä raskainta pettämisessä on valehtelu. Valheet jättävät usein pettämisen varjoonsa, olipa se sitten fyysistä tai tunnepitoista pettämistä.

Kun aloitat uuden suhteen, muista puhua kumppanisi kanssa tästä ja sano miten sinä määrittelet pettämisen.

Onnea,
Håkan

dating


There are no comments

Add yours