bänät

Tee bänät tyylikkäästi!

Jättäminen sattuu aina. Mutta nyt tutkijoita Cornell University:ssa New Yorkissa ovat löytäneet tekijän joka tekee jättämiseksi tulemisesta erityisen kivuliasta: kun tulee poisvalituksi koska toinen henkilö valitaan sinun sijalle. 

Tutkiakseen minkätyyppinen jättäminen satuttaa eniten, 600 henkilöä saivat tuntea miltä eri “hylkäämistavat” tuntuivat. Osa heistä jätettiin/hylättiin “vain” sanomalla ettei halua heidän apuaan tehtävässä tai heitä ei valittu mukaan toiseen tehtävään. Jokaisen tehtävän jälkeen osallistujat sanoivat, että he voivat huonommin kun joku toinen valittiin hänen sijaan. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että silloin saa tunteen kuin tulisi hylätyksi kaksi kertaa kun jokin toinen valitaan itsensä sijaan.

Tutkijoiden mukaan tämä ilmiö ilmenee monessa elämän alueessa, eikä vain rakkauselämässä kun joku tekee “bänät”. Voi nimittäin tuntea saman tunteen esimerkiksi kun ei saa työtä jota on hakenut – tuntuu pahemmalta kun joku toinen saa työn.

Koemmeko saman tunteen kun deittailemme; siis kaksinkertaisen hylätyksi tulemisen tunteen? Minun kokemukseni mukaan on aika epätavallista, että saa tietää että on “kakkosvaihtoehto”. Monet eivät halua hieroa suolaa haavoihin sanomalla että haluaa erota tai lopettaa deittailun koska on löytänyt toisen. Tämä on kuitenkin tapahtunut minulle. Yksi henkilö jonka kanssa menin kaksi kertaa treffeille lähetti tekstiviestin ja selitti että hän oli tavannut toisen jonka kanssa hän halusi jatkaa seurustelua. Niin, siis vähän niin kuin viesti jonka saa kun ei ole saanut työtä jota on hakenut. En kuitenkaan tullut surulliseksi tästä viestistä, vaan pikemminkin vihaiseksi. Emme tunteneet toisiamme niin hyvin eikä minulla vielä ollut tunteita häntä kohtaan, joten nämä “bänät” eivät tuntuneet niin pahoilta kuin jos olisimme seurustelleet kauan. Silloinhan olisin voinut olla jopa rakastunut häneen.

Tutkijoiden yksi neuvo heille, jotka aikovat jättää kumppaninsa koska he ovat löytäneet uuden rakkauden, on:

Oletko tavannut toisen? Kerro se kumppanillesi. 

Jos lopetat suhteen tai deittailun henkilön kanssa, mutta et ole tavannut uutta kumppania, muista myös kertoa se. Tutkimuksen mukaan osallistujat uskoivat nimittäin, että heidät oli valittu pois koska toinen sai heidän paikkansa, myös silloin kun he eivät tienneet syytä miksi heitä ei valittu. He halusivat myös tietää miksi heitä ei valittu, vaikka he tiesivät että se sattuisi. Kun he saivat todisteita ettei heitä valittu pois koska toinen sai heidän paikkansa, he voivat paremmin.

 

Mitä mieltä te olette? Mikä on paras tapa tehdä bänät? Entä onko teillä kauhuesimerkkejä?

 

Onko sinulla ajatuksia tästä kirjoituksesta, blogista, tai ehdotuksia aiheista joista voisin kirjoittaa? Kommentoi!

 

Haluatko lukea lisää suhteen lopettamisesta?

Ghosting – kun kaikki hiljenee 

Kun ei haluaisi sanoa stop suhteelle

dating


There are no comments

Add yours