Niin paljon matcheja, niin vähän aikaa
Yksi nettideittailun parhaista puolista on se, että voimme kotisohvalta käsin tutustua jopa satoihin sinkkuihin. Parilla klikkauksella saamme tietää heistä valtavan määrän asioita, joiden selvittämiseen kasvokkain menisi tunteja ja useita tapaamisia. Mikä parasta, internetin treffipalveluihin liittyy jatkuvasti uusia sinkkuja. Vaikka juuri nyt tarjolla olevista henkilöistä kukaan ei sykähdytä, aina on mahdollista että “Se Oikea” päättää kokeilla huomenna etsiä rakkautta internetin avulla.
Vaikka treffipalveluiden laaja tarjonta helpottaa huomattavasti uuden rakkauden löytämistä, joskus valinnanvapaus voi kääntyä itseään vastaan. Indianan yliopistossa tehdyt tutkimukset osoittivat, että vaikka ihmiset olettivat olevansa tyytyväisempiä jos saisivat valita kumppanin 20–50 henkilöstä, he olivat valintaansa yhtä tyytyväisiä kun heille tarjottiin vain neljä vaihtoehtoa. Wisconsinin yliopistossa tehty tutkimus puolestaan osoitti, että henkilöt jotka saivat valita 24 kumppanikandidaatista olivat valintaansa tyytymättömämpiä kuin ne, jotka valitsivat vain 6 ehdokkaasta.
Tämä valinnanvaikeus selittyy osin sillä, että mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja, sitä vaikeampaa on nähdä niiden välillä selkeitä eroja. Kolmen ihmisen jutut voivat naurattaa meitä, mutta eri tavalla ja eri tilanteissa. Miten arvioit kumpi yhtä kivalta, mutta keskenään täysin erilaiselta näyttävistä treffikumppaneista on paremman näköinen? Kumpi on kiinnostavampi kumppaniehdokas: tyyppi jolla on kanssasi samanlainen musiikkimaku vai henkilö joka rakastaa lempielokuviasi?
Tutkijat myös muistuttavat meitä siitä, että ihmismieltä ei ole suunniteltu valitsemaan kumppania loputtomasta virrasta uusia kandidaatteja. Pienissä yhteisöissä elävillä esi-isillämme oli pahimmillaan vain pari kolme kumppanitarjokasta, joista yksi saattoi olla serkku tai pikkuserkku. Vielä 15 vuotta sitten suurin osa meistä valitsi kumppanin niiden muutaman sinkun joukosta, joita tapasimme ystäväpiirin kautta, harrastusten parissa, opiskelu- ja työpaikalla tai baareissa. Useimmiten potentiaalisia ehdokkaita oli alle 10 ja vain harvoin, kuten festareilla tai bileristeilyillä, muutamia kymmeniä. Yhden illan aikana pystyimme tutustumaan korkeintaan pariin kolmeen ihmiseen ja jos kenenkään heistä kanssa ei synkannut, lähdimme kotiin miettien pitäisikö meidän laskea standardeja.
Tätä taustaa vasten aivomme voivat hämmentyä satojen kumppaniehdokkaiden edessä. Haluamme alitajuisesti saada parhaan mahdollisen kumppanin, mutta mitä useampia ihmisiä tapaamme, sitä vaikeammaksi vertaileminen menee. Lisäksi meitä voi vaivata pelko siitä, että jos tänään tyydymme ihan kivalta vaikuttavaan tyyppiin, saatamme missata unelmiemme puolison, joka liittyy vasta viikon päästä treffipalveluun!
Huomaatko usein miettiväsi treffi-ilmoituksia lukiessasi tai jopa treffeillä käydessäsi, voisiko jossain odottaa joku vieläkin täydellisempi tyttö- tai poikaystäväehdokas? Siinä tapauksessa voi olla, että runsaudenpula estää sinua luomasta hyvää parisuhdetta. Tällöin on hyvä tiedostaa, että saat todennäköisemmin ja nopeammin onnellisen parisuhteen, jos sitoudut tänään riittävän hyvän kumppanin kanssa rakentamaan hyvän suhteen kuin jos etsit loputtomasti “täydellistä kumppania”.
Valinnanvaikeutta voi vähentää rajaamalla raa’asti ehdokasmäärän satojen sijasta noin kymmeneen.
Jos haluat edetä nopeasti suhteessa, karsi heti kättelyssä ihmiset, jotka asuvat kaukana. Säädä ikähaarukka ensi alkuun mahdollisimman lähelle omaa ikääsi. Voit väljentää kumpaakin kriteeriä myöhemmin, jos muut kriteerisi rajaavat otannan ihan liian pieneksi.
Aloita miettimällä millaisen parisuhteen oikeasti haluat. Millaisia ominaisuuksia ja arvoja kumppanilla pitää olla, jotta suhteestanne tulisi sellainen kuin toivot? Jos esimerkiksi haaveilet avioliitosta ja lapsista, poista ehdokaslistalta henkilöt, jotka eivät niitä halua.
Millaista arkea haluat elää? Mitkä asiat toisen profiilissa ovat yhteensopivia unelmiesi arjen kanssa? Jos luonto ja mökkeily ovat tärkeä osa elämääsi, ei kannata edes katsoa sellaisten ihmisten profiileja, jotka viettävät viikonloppunsa mieluummin bilettäen. Jos ehdokkaita on yhä useita kymmeniä, kiristä kriteerejä niin kauan että vaihtoehtoja on enää kymmenkunta.
Jos olet tottunut pitämään kaikki vaihtoehdot avoimina, voi tuntua aluksi oudolta laittaa kriteerit niin tiukaksi, että sopivia ehdokkaita on enää kourallinen. Muistuta itseäsi, että tilanne on sama, kuin jos kaverisi kotibileisiin olisi ilmestynyt kahden sijaan kymmenen sopivaa sinkkua. Todellinen lottovoitto siis!
Varmista että oma profiilisi vastaa sitä, mitä listallasi olevat henkilöt hakevat. Ala ottaa yhteyttä ensin vain 3–5 kiinnostavimpaan “finalistiin”. Jos kukaan heistä ei innostu sinusta, siirry seuraaviin tyyppeihin. Jos tiukimmat kriteerit täyttäneistä ehdokkaista kukaan ei osoita vastakaikua, lievennä kriteerejä esimerkiksi välimatkan suhteen niin, että saat 10 uutta ehdokasta.
Käy 3–5 parhaan sinusta kiinnostuneen ehdokkaan kanssa ainakin 2–3 treffeillä ennen kuin päätät haluatko jatkaa tutustumista vai et, jotta annat mahdollisuuden rakastumisreaktion käynnistymiselle.
Näin toimien saat suurimman hyödyn netin treffipalveluista: löydät nopeasti kumppaniehdokkaita, joihin et ehkä muuten törmäisi ja keskität energiasi ihmisiin, joiden kanssa todennäköisimmin voit rakentaa onnistuneen parisuhteen. Samalla teet valinnasta helpompaa aivoillesi ja opetat mielesi miettimään enemmän parisuhteeseen sitoutumista kuin haikailemaan ikuisesti jonkun “vieläkin täydellisemmän” fantasiakumppanin perään.
There are no comments
Add yours