blogger-image-37287320

Älä anna hermojen pysäyttää sinua!

Monelle deittailu voi olla vaikeaa koska hermostuu ja jännittää niin paljon. Monet valitsevat siksi elää ilman kumppania sen sijaan että altistaisi itsensä näille tilanteille. Yksi parhaista ystävistäni hermostui ennen treffejä niin paljon että hänen täytyi piiloutua puskaan hypervetiloimaan ennen kuin hän astui sisään ravintolaan jossa hänen deittinsä odotti häntä. Hetken kuluttua hän rentoutui, mutta se kamala hermostuneisuus ennen treffejä sai hänet miettimään että hän vain soittaisi ja peruisi treffit ja juoksisi kotiin.

Minulla on monta vuotta ollut “odotushermoja” (terapeuttini kutsui hermoja jotka tuntee ENNEN kuin pitää suorittaa jotain”odotushermoiksi”). Saan kuvan päähäni kauheimmasta tilanteesta joka voi syntyä, kuten että pyörryn tai saan jonkinlaisen kohtauksen. Joskus tuntuu jopa siltä että olisin kipeä kun olen todella hermostunut. Oudointa kaikessa on, että aina kun suoritan tai teen sitä mitä jännitin, hermoni katoavat ja minä olen ainoa joka tietää miten huonosti olin voinut vain muutama minuutti aikaisemmin.

Olen käynyt terapiassa ja altistanut itseni tilanteisiin joita pelkäsin ennen, mutta joissa nyt en enää ole niin hermostunut. Uskallan mennä treffeille, työhaastatteluihin ja reissuille yksin. Mutta mietin tietenkin myös niitä tunteita joita tunsin ennen. Siksi minulla on muutama vinkki jotka voivat auttaa kun jokin tilanne hermostuttaa sinua. Niistä voi olla apua monessa tilanteessa kun sinun täytyy suorittaa tai tehdä jotain jännittävää. Nämä tilanteet voivat esimerkiksi olla juhilssa joissa et tunne ketään, työkokouksessa tai ensimmäisillä treffeillä. Älä anna hermojen pysäyttää sinua samaan mitä todella haluat.

VAIHDA SANOJA!

Sanat hermostus ja ahdistus ovat negatiivisia, yritä siksi vaihtaa nämä sanat neutraalimmeiksi, kuten “minua jännittää”, “odotan innolla” tai “minulla on perhosia vatsassa”. Tämä voi tuntua lapselliselta, mutta sanat joita käytämme lähettävät signaaleja aivoihin joihin reagoimme. Yritä ajatella että jännität koska odotat innolla sitä mitä tapahtuu, etkä pelkää mitä hirveää voi tapahtua.

KESKITY – VESSASSA

Mene treffeille ennen deittiäsi ja mene vessaan. Sano itsellesi “Onnistut tässä, näytät superhyvältä tänään, nyt mennään!”. Tai hengitä syvään pari kertaa ja mieti päässäsi miten hyvin kaikki tulee menemään. Anna itsellesi tämä hetki ja huomaat eron.

SANO ETTÄ SINUA JÄNNITTÄÄ

Joidenkin mielestä on heikkous sanoa että jännittää. Minun mielestäni se on urheaa ja vapauttavaa kun muut sanovat että heitä jännittää. Sano mielummin “olen odottanut niin paljon sitä että tapaan sinut että käteni tärisevät vähän nyt” ja naura itsellesi, kuin että teeskentelet että kaikki on okei vaikka kahvikuppisi tärisee käsissäsi… Parasta hermoissa ja jännityksessä on, että ne ovat vain päässäsi; ne ovat “aaveita”. Jos sanot äänen ettei aaveita ole olemassa, ne katoavat. Nämä tunteethan eivät ole TODELLISIA vaan ainoastaan tila jossa on hetken. Jos tunnet että paniikki iskee – sano itsellesi että se on vain fyysinen reaktio eikä mitään vaarallista.

OK PUHUA SÄÄSTÄ

Olen puhunut monta kertaa tästä, mutta muista kuunnella henkilöä jonka kanssa olet treffeillä, muista katsekontakti ja kysy monta kysymystä. Voitte aloittaa juttelun helpoista aiheista ennen kuin treffit “alkavat kunnolla”. Voit kertoa jotain säästä tai jotain joka tapahtui bussissa matkalla treffipaikkaan, niin saatte rennon alun treffeillenne.

LÖYDÄ MANTRASI

Uskon ajattelun voimaan – jos sanot itsellesi “olen tyhmä” tai “teen parhaani”, kumpikaan lause ei ole enemmän tai vähemmän totta. Ne ovat vain ajatuksia päässäsi, vai mitä? Jos löydät sanan tai lauseen jota voit toistaa itsellesi kun tarvitset, voit saada voimaa siitä. Mieti tarkkaan mikä mantrasi voi olla. Esimerkiksi: “elämä on liian lyhyt epäröimiseen”, “olen vahvempi kuin luulen” tai “valitsen rakastaa itseäni aina”. Oma mantrani on “löydä takaisin itseesi”. Toistan sitä itselleni kun olen tilanteessa jossa en halua olla ja se auttaa minua löytämään takaisin itseeni ja arvoilleni.

snö

 

dating


There are no comments

Add yours